
Met de krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk en vergrijzing op komst, is het nodig om ons te richten op de medewerkers die we al in dienst hebben. Daarnaast is het ook belangrijk hoe we nieuwe medewerkers kunnen enthousiasmeren om bij onze organisatie te komen werken. Het startschot voor het ‘Binden en Boeien’ traject werd gegeven in 2022.
In 2023 is er verder ingestoken op de employer branding. De conclusie is dat we al best veel doen. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om ons te profileren als goede werkgever. In 2023 zijn wij een samenwerking aangegaan met Company Benefits. Hierdoor krijgen medewerkers bij verschillende bedrijven korting. Daarnaast is de onboarding van nieuwe medewerkers aangepast en zijn meerdere social events georganiseerd. Tot slot niet geheel onbelangrijk zijn de lonen sinds 2023 gestegen door de nieuwe CAO Zwembaden en Zwemscholen.
Begin 2023 hebben de Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ), FNV en CNV Vakmensen een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. Hierin staat dat de lonen in drie fasen zullen worden verhoogd: op 1 januari 2023 met 5,5%, op 1 oktober 2023 met 2,5% en op 1 april 2024 met 2%. De CAO blijft van kracht tot 1 oktober 2024.
Ook zullen de jeugdlonen worden verhoogd, waardoor er vanaf 2024 sprake is van een vakvolwassen loon vanaf 19 jaar.
Naast de loonstijging is afgesproken dat de aparte salarisschalen voor hulpkrachten worden afgeschaft en is het mogelijk om voor functies die worden beloond in de schalen 1 tot en met 3 een all-in salaris aan te bieden.
Cao-partijen benadrukten het belang van een branchebrede aanpak op basis van de Human Capital Agenda voor een kwalitatief goed voortbestaan van de sector. Daarom zijn er afspraken gemaakt over een sociale agenda, die ervoor moet zorgen dat medewerkers zo optimaal mogelijk inzetbaar blijven. Werkgevers leveren een bijdrage van 0,2% van de loonsom om deze sociale agenda uit te werken.
Begin april is aan de medewerkers gevraagd om feedback te geven via een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Samen met Effectory is het MTO opgesteld, om ervoor te zorgen dat we een prettige werkomgeving kunnen behouden en creëren voor onze medewerkers. De respons op het onderzoek was 59%, terwijl de benchmark op 56% lag. In totaal hebben 84 van de 143 medewerkers gereageerd. Bij Oostervant heeft 50% van de medewerkers het MTO ingevuld, bij Zevenkamp 63%, Oost 70% en Noord 52%.
Op de volgende onderdelen scoorde de organisatie hoog:
Echter, er zijn nog gebieden waarop verbetering nodig is:
Op de vraag hoe waarschijnlijk het is dat medewerkers Sportfondsen Rotterdam als werkgever zouden aanbevelen, kreeg de organisatie een beoordeling van een 8.
In oktober is Sportfondsen Rotterdam gestart met het Next Generation Lifeguards-programma. Next Generation Lifeguards (NGL) is een partnerproject dat opgezet is in samenwerking met de Reddingsbrigade Nederland en Nationale Raad Zwemveiligheid. Het doel van dit project is om jongeren tussen de 14 en 28 jaar de mogelijkheid te bieden om een Maatschappelijke Diensttijd te doen. Tijdens deze diensttijd volgen zij gratis korte opleidingstrajecten, zoals Zwemmend Redden voor Zwembaden en EHBO en proberen we hen te enthousiasmeren zich in te zetten voor de zwembranche. Daarnaast doen zij praktijkervaring op bij diverse afdelingen in het zwembad en maken zij zo kennis met de zwembranche. Het NGL-traject beslaat in totaal 80 uur. Het eerste NGL-traject vond plaats in Recreatiecentrum Zevenkampse Ring en trok 6 enthousiaste deelnemers.
Na twee trainingssessies werd eind 2023 het nieuwe roosterprogramma van Tactiplan geïmplementeerd. Met Tactiplan kunnen we onze personeelsplanning nog efficiënter maken, de interne communicatie binnen het team verbeteren, flexibeler zijn en de prestaties optimaliseren. Dankzij de integratie met onze personeelsapp kunnen medewerkers sneller en gemakkelijker hun roosters bekijken en verlof aanvragen.